Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

7 redenen waarom je niet uitgenodigd wordt naar de volgende ronde

7 redenen waarom je niet uitgenodigd wordt naar de volgende ronde

 

Je baalt. Je bent al weken aan het solliciteren en af en toe mag je op gesprek komen, maar je krijgt alleen maar afwijzingen. Hoe kan dat nu? Uit de feedback die je terugkrijgt over de afwijzingen kan je ook niet echt tips halen die jou verder helpen. Het blijft bij de algemene uitspraak dat je niet in het profiel past dat ze zoeken. Je blijft sollicitaties met CV’s versturen, maar tevergeefs. Wanneer je merkt dat het je niet lukt om verder te komen, is het slim om bij jezelf na te gaan waarom het maar niet lukt om een nieuwe job te vinden of uitgenodigd te worden voor de volgende sollicitatieronde. En natuurlijk ook om die afwijzingen te verwerken. Weet dat je goed genoeg bent.

Eens de afwijzingen zijn verwerkt kan je aan de hand van deze 7 redenen nagaan waar nog verbetering mogelijk is.

Je sollicitatiebrief is te algemeen

Misschien stuur je telkens dezelfde sollicitatiebrief naar verschillende bedrijven omdat dat makkelijker lijkt en sneller gaat. Maar dat is een gemiste kans! Veel organisaties krijgen op dagelijkse basis wel meer dan 30 sollicitatiebrieven binnen (soms zelfs veel meer) en hoe fijn is het dan als jouw brief er direct uitspringt? Hoe je dat doet? Probeer je brief zo te schrijven dat hij past binnen het functieprofiel dat ze zoeken. Zet de belangrijkste vaardigheden en certificaten die jij hebt bovenaan zodat ze direct zien dat je gekwalificeerd bent als kandidaat. En zorg er ook voor dat er een duidelijke link is tussen jouw waarden en die van het bedrijf. Opvallen kan ook op andere manieren: maak eens een sollicitatievideo in plaats van een brief en je hebt gelijk al een streepje voor op de rest omdat je laat zien dat je extra moeite doet voor de job.

Je solliciteert op de verkeerde jobs

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet de juiste diploma’s hebt voor de job of dat je te weinig ervaring hebt om echt serieus genomen te worden voor de functie. Kijk dus altijd goed of je de juiste vaardigheden in huis hebt om de job waar je op solliciteert goed te kunnen uitvoeren. Zijn ze niet zo duidelijk, zorg er dan voor dat de ‘lezer’ van je CV niet aan die competenties kan ontsnappen.  

Aan de andere kant kan het juist ook zo zijn dat je overgekwalificeerd bent voor de job. Dat jij bijvoorbeeld 25 jaar ervaring hebt in ICT en dat je vervolgens solliciteert op een helpdeskfunctie. Recruiters zullen zich dan afvragen of je je niet te snel gaat vervelen of dat je in de tussentijd toch niet snel op zoek gaat naar iets anders wat beter bij je past. Kijk dus goed of de job uitdagend genoeg voor je is en of je daadwerkelijk de juiste competenties in huis hebt als je ervoor solliciteert. Is er toch een reden dat je bewust een stap terug wilt zetten, maak die dan ook direct kenbaar in je sollicitatiebrief.

Je vertelt niemand dat je op zoek bent naar een nieuwe job

Het is natuurlijk heel belangrijk om je netwerk in te zetten wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe beter. Je zoektocht delen op LinkedIn is altijd een goed idee, maar heb je er weleens over nagedacht om tips te vragen aan je vrienden, je familie, je kennissen, je buren of je oud-collega’s? Vaak kom je het snelst aan een nieuwe job via iemand die jou al kent en die jou introduceert binnen een bedrijf. Vaak vergeten we dat de mensen die het dichtst bij ons staan ook weer een netwerk hebben waar ze de vraag kunnen stellen of er een job voor jou beschikbaar is.

Je hebt te weinig voorbereiding gedaan

Misschien is het je inmiddels gelukt om meerdere sollicitatiegesprekken te voeren, maar ga je steeds niet door naar de volgende ronde. Als jij je van tevoren niet goed hebt georiënteerd op het bedrijf of niet duidelijk genoeg antwoord kunt geven op de vragen die ze je stellen, maak je minder kans om aangenomen te worden dan met een steengoede voorbereiding. Er worden heel vaak dezelfde vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek, denk aan: ‘Waar wil je staan over vijf jaar, noem een aantal goede eigenschappen en verbeterpunten van jezelf, waarom wil je hier graag werken?’ Wanneer je daar alvast op oefent, komen die antwoorden er tijdens het gesprek als vanzelf uitrollen. Bereid je dus goed voor voor ieder gesprek, bekijk de website van het bedrijf waar je solliciteert en oefen het sollicitatiegesprek eventueel ook met een gesprekspartner die jou van fijne feedback kan voorzien.

Voorbereidingen kan je maken door

Je hebt geen goed verhaal

Mogelijk heb je alle juiste vaardigheden in huis, kies je ervoor om te solliciteren op de juiste jobs die echt bij jou passen en ga je steeds door naar de volgende ronde, maar kom je gewoon nooit tot het punt waarop je de job krijgt. Hoe is dat nu mogelijk? Misschien heb je geen goed verhaal of snapt degene die jou aan moet werven niet goed genoeg waarom je deze job zou willen.

Het is belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek uit te leggen waarom deze job een logische stap is voor jou in jouw huidige loopbaan. Ben je meer op zoek naar een job waarin je leiding mag geven, of werk je juist liever minder met mensen en houd je je vooral graag bezig met de technische aspecten? Hoe past deze job binnen jouw persoonlijke verhaal en waarom? Als je dit goed uit kunt leggen aan de persoon die tegenover je zit, ben je al bijna binnen.

Je bent te negatief

Wees voorzichtig wanneer je wordt gevraagd wat jij nog zou verbeteren binnen het bedrijf waar je solliciteert. Het is dan makkelijk om snel negatief te reageren en alle probleempunten te benoemen die je op dit moment ziet. Let erop dat je daar niemand mee beledigt of het bedrijf in een te negatief daglicht zet. Probeer te praten over de oplossingen die je ziet in plaats van de problemen, dat komt een stuk sympathieker over. Praat ook niet negatief over vorige werkgevers of mindere ervaringen die je daar hebt gehad, dit wordt vaak opgepikt als een rode vlag. Degene die jouw sollicitatie afneemt, zal dan denken dat je over het bedrijf waar je solliciteert ook negatief zal zijn als je er weggaat.

Je referenties zijn niet goed op de hoogte

Vaak willen recruiters of managers eerst nagaan wat voor werknemer jij was bij je vorige werkgevers voordat ze besluiten om je aan te nemen. Wanneer de referenties die jij hebt opgegeven hele andere dingen over je zeggen dan jij zelf verteld hebt in het sollicitatiegesprek, kom je niet meer geloofwaardig over. Zorg er dus voor dat de referenties die je opgeeft van tevoren weten dat ze gebeld kunnen worden over jou en dat ze het verhaal afstemmen op wat jij naar voren wilt laten komen. Vertel ze ook voor welke functie je aan het solliciteren bent, zodat zij kunnen aangeven waarom je daar goed zou passen.

Focus je dus op de aspecten van je sollicitatie waar jij de controle over hebt, kijk of al deze 7 zaken door jou in orde zijn gemaakt. Check ook zeker deze 9 andere oorzaken waarom je misschien niet aangeworven wordt en geef vooral niet op. Ook jij zal een keer doorgaan naar de volgende ronde en uiteindelijk een droomjob vinden.

Hoe vlot geraak jij naar de volgende ronde?

Ben jij iemand die gezwind door sollicitaties geraakt? Super!

Of heb je het er toch wat moeilijker mee? Dan kan je misschien voor jezelf nagaan hoever je staat met onderstaande en al werk maken van datgene dat de grootste hefboom zal zijn.

  • Hoe specifiek is je sollicitatiebrief aangepast aan de vacature waarop je solliciteert?
  • Welke jobs passen bij jou?
  • Wie weet dat je op zoek bent naar job x?
  • Welke voorbereidingen heb je gemaakt? Hoe goed ben je voorbereid?
  • Welk samenhangende verhaal zal je vertellen?
  • Praat je positief over vorige werkgevers?
  • Weten je referenties dat ze gebeld kunnen worden en door wie/welke firma of voor welke rol? Weten ze ook wat je zou willen dat ze vertellen?

Proost, op uitgenodigd worden naar de volgende ronde, én die job te pakken krijgen,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#sollicitatiegesprek #solliciteren #goedgenoeg #mindset #versterkendegedachten #sollicitatie #sollicitatiegesprek #afwijzing #feedback #reflectie #analyseren #reflecteren #motivatiebrief #cv #sterkepunten #baan #werk #carrière

Je sollicitatiebrief is te algemeen

Je solliciteert op de verkeerde jobs + Je vertelt niemand dat je op zoek bent

Je hebt te weinig voorbereiding gedaan

Je hebt geen goed verhaal + Je bent te negatief

Je referenties zijn niet (goed) op de hoogte