Deel dit bericht
- Annelies Quaegebeur

Waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor je loopbaan en hoe je dat dan aanpakt

Waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor je loopbaan en hoe je dat dan aanpakt

 

Tegenwoordig is persoonlijke ontwikkeling niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Over de gehele wereld wordt meer dan 40 biljard euro verdiend aan zelfhulpcursussen of trajecten voor zelfontwikkeling. Door aan jezelf te blijven werken ga je meer zelfvertrouwen ervaren, leer je hoe je om kunt gaan met verschillende omstandigheden en onderneem je eerder actie als het mis dreigt te gaan of juist als er zich een enorme kans voordoet. De meeste mensen doen aan persoonlijke ontwikkeling in hun dagelijks leven en zien dit vaak los staan van hun werkomgeving. Hoe mooi zou het zijn als je de vaardigheden die je dagelijks leert ook toe kunt passen op je loopbaan? Of jezelf specifiek verder ontwikkelt in je loopbaan? Zo kan je je werk sneller en beter gedaan krijgen, omdat je bijvoorbeeld veel beter bent geworden in communiceren met collega’s of gemotiveerder bent om veel meer plezier uit je job te halen.

In een vorige blog spraken we reeds over de voordelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. In deze blog leg ik je uit waarom persoonlijke ontwikkeling belangrijk is voor je loopbaan en hoe je dit dan aanpakt.

Vergroot je emotionele intelligentie

Mensen met een sterke emotionele intelligentie worden vaak het meest gewaardeerd door collega’s. Waarom? Het betekent dat je kunt begrijpen hoe een ander denkt en waarom de ander een bepaald standpunt inneemt. Je bent empathisch en hebt compassie. Mensen willen graag werken voor iemand die hen goed begrijpt. Als manager of leidinggevende is werken aan je emotionele intelligentie dus een must. Een groei in je emotionele intelligentie zorgt ervoor dat je betere tot geweldige relaties met klanten en collega’s kunt ontwikkelen, waardoor je collega’s op de werkvloer productiever zijn en jouw reputatie als begripvolle leidinggevende je vooruit snelt.

Hoe je die emotionele intelligentie verkrijgt? Luister actiever naar anderen, zodat anderen zich gezien en gehoord voelen door jou. Zit niet op je telefoon, maak oogcontact en geef de ander de veiligheid om open met je te communiceren. Vat eventueel ook samen wat de ander heeft gezegd om te controleren of je goed begrepen hebt wat hij of zij echt nodig heeft.

Weet ook dat je EQ getest kan worden tijdens sollictatiegesprekken.

Weet heel goed wat je kunt

Werk aan je zelfvertrouwen. Op die manier ga je vol vertrouwen sollicitaties in, durf je veel sneller om opslag te vragen of durf je gemakkelijker je ruimte in te nemen binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Je wordt door anderen dan ook gezien als een leider. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, is het belangrijk om te ontdekken waar je extreem goed in bent (en je graag doet natuurlijk!). Wat is je grootste talent en hoe ga je het inzetten in je carrière? Als je dit niet goed weet, kan je uiteraard altijd met een loopbaancoach ontdekken welke vaardigheden en talenten je bezit. Ook kun je aan ex-werkgevers of collega’s vragen wat hen aan jou is opgevallen en welke effectieve bijdrage jij bijvoorbeeld hebt geleverd aan het team of de organisatie.

Laat je motivatie groeien

Misschien heb je ook weleens een baaldag op je job en ben je niet altijd gemotiveerd om er het beste uit te halen. Als het je lukt om je motivatie te laten groeien, betekent dit dat je productiever bent op het werk maar ook dat je sneller je doelen behaalt. Hoe fijn zou dat zijn? Als anderen op het werk jouw toegenomen motivatie ervaren, zal je gelijk gezien worden als ambitieus en gedreven.

Om motivatie te creëren is het belangrijk dat je eerst kleine stappen zet. Je doet bijvoorbeeld iets wat je spannend vindt en behaalt daar een succesje mee. Hierdoor krijg je weer motivatie en zelfvertrouwen om een volgende stap te zetten naar je einddoel. Misschien vind je het wel spannend om beoordelingsgesprekken te voeren met medewerkers. Je merkt dat je het uit blijft stellen omdat je het niet prettig vindt om anderen teleur te stellen of voor jouw gevoel te bekritiseren. Het kan dan helpen om tussendoor alvast even te checken bij collega’s hoe het ervoor staat en ze tussentijds een compliment te geven of een verbeterpunt aan te reiken. Dan weten je collega’s al hoe ze ervoor staan en wordt motivatie opbrengen voor het officiële beoordelingsgesprek ook voor jou een stuk gemakkelijker.

Blijf gefocust op het hier en nu

Train je brein om gefocust te blijven op het heden. Maak je geen zorgen over de toekomst of over het verleden. Bij de eerste weet je toch niet altijd wat er gaat gebeuren en aan het verleden kun je weinig meer veranderen. Doe bijvoorbeeld een mindfulness cursus om hieraan te werken en minder stress te ervaren op je job.

Ook helpt het je om meer focus te houden en krijg je een beter geheugen. Altijd handig in een job waar je veel verantwoordelijkheden hebt en van alles moet onthouden. Efficiënt werken is ook een voordeel van mindful handelen.

Wat nog veel belangrijker is: wanneer je een keer een conflict hebt met collega’s op de werkvloer, zal je veel rustiger reageren dan wanneer je heel gestrest bent en constant gefocust op alles wat er nog moet gebeuren. Fijn als je de werkrelatie op deze manier goed kunt houden en constructieve feedback kunt leveren op een rustige toon. Dat zal je ook in toekomstige functies veel gaan brengen, want hier zullen je collega’s je zeker om waarderen.

Als je wilt weten hoe je meer gefocust blijft op het hier en nu, kan dagelijks even kort mediteren uitkomst bieden. Iedere dag even 10 minuten tijd voor jezelf nemen thuis of op kantoor, kan een wereld van verschil maken. Het zorgt ervoor dat jij kalm blijft gedurende lastige momenten in je loopbaan en dat je gemotiveerder en heel gefocust aan het werk kunt.

Hoe je het ook wendt of keert, door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling zal jouw carrière ook een enorme vlucht nemen!

Hoe is het met jouw persoonlijke ontwikkeling gesteld?

Persoonlijke ontwikkeling is essentieel voor een succesvolle loopbaan en kan je helpen groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Het gaat om het voortdurend verbeteren van je vaardigheden, kennis en mindset, en het streven naar zelfontplooiing. Het belang van persoonlijke ontwikkeling in je loopbaan kan niet worden overschat, omdat het je in staat stelt je potentieel volledig te benutten en je carrièredoelen te bereiken.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je absoluut ondersteunen bij het

  • Vergroten van je emotionele intelligentie
  • Weten wat je goed kan (en graag doet)
  • Laten groeien van je motivatie
  • Gefocust blijven op het hier en nu

Proost, op persoonlijke ontwikkeling,

Alies

 

Wat heeft dit artikel je bijgebracht? Laat het gerust weten via een commentaar of persoonlijke boodschap.

Wil je hier graag persoonlijk op werken en wens je daar wat ondersteuning bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via annelies@a-lissome.be of via de contactformulieren op de persoonlijke pagina’s van onze coaches.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en ons een enorm plezier mee! We zouden het ook fijn vinden om je terug te zien op onze Facebookpagina. Daar vind je inspirerende tips, quotes, inzichten, artikels,... ivm loopbaan en business.

 

LinkedIn - Facebook - Twitter - Instagram - Youtube

 

#persoonlijkeontwikkeling #loopbaanontwikkeling #carrièrevooruitgang #zelfverbetering #vaardighedenontwikkeling #kennisuitbreiding #groei #zelfontplooiing #loopbaanadvies #zelfreflectie #doelstellingen #zelfontwikkeling #leerbaarheid #professionelegroei #loopbaanontwikkeling #carrièrestrategieën #loopbaanadvies #loopbaanplanning #succesvolleloopbaan #carrièrevoortgang #carrièretips

Onze loopbaancoaches die je kunnen begeleiden in je persoonlijke ontwikkeling