Stress

Heb je misschien hoofdpijn? Een hoge bloeddruk? Last van maag en darmen?

Heb je soms last van duizeligheid, ademhalingsproblemen of hyperventilatie?

Gebeurt het wel dat je sneller geïrriteerd, prikkelbaar of humeurig bent?

Sleep je je uit bed, heb je geen zin om naar je werk te gaan en kijk je op maandag al uit naar het weekend?

Dan zou het wel eens kunnen dat je last hebt van (te veel) stress.

Wat is stress?

Stress ontstaat als reactie op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt (theoretisch definitie over stress). Met andere woorden eens stressor creëert een stressreactie. In meer verstaanbare woorden: stress ontstaat als (je denkt dat) er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. De draaglast is dan groter dan de draagkracht.

Draaglast

Allerlei mogelijke interne en externe stressbronnen: negatieve ervaringen, slechte baas, jobonzekerheid, veel omgevingsgeluid, ziekte, piekeren, faalangst, perfectionisme, hoogsensitief, …

Draagkracht

Alles wat je steunt in het counteren van stress: weerbaarheid, veerkracht, ondersteuning, goede gezondheid, positieve gedachten, fijne sociale relaties, voldoende rust en ontspanning, …

Chronische stress

Als stress te lang aanhoudt spreekt men over chronische stress. Dit kan uitmonden in overspannenheid, depressie, angst, moeheid en uiteindelijk leiden naar burn-out. Dit kan zich ook op verschillende manieren uiten, met impact op het lichaam. Opgepast dus dat je niet opbrandt.

Eens hoofdpijn hebben kan natuurlijk geen kwaad, als hoofdpijn echter de rode draad door elke dag wordt mag je spreken van chronische stress (tenzij er iets anders aan de hand is). Chronisch stress uit zich in verhoogde gespannenheid, prikkelbaarheid, humeurig zijn, slecht slapen maar evengoed andere eetlust en algemene vermoeidheid. Ook kwaaltjes lijken of voelen veel erger.

Chronische stress

Symptomen stress

Symtomen van stress kunnen heel erg verschillen van persoon tot persoon. Daarenboven zal het beginnen met 1 symtomen en naarmate er meer stress optreedt zullen er ook andere symptomen zichtbaar worden.

In grote lijnen kan je die onderdelen in 4 verschillende categorieen:

Fysiek

Hoofdpijn, spierpijn, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, sneller ziek, hart- en ademhalingsproblemen, …

Mentaal

Concentratie- en geheugen problemen, problemen moeilijker kunnen oplossen, minder makkelijk afstand kunnen nemen, minder efficiënt zijn, …

Emotioneel

Klagen, angstig, minder zelfvertrouwen, sneller huilen, geïiriterd, ongeduldig, minder zin in sociale contacten, …

Spiritueel

Minder (werk) motivatie, verlies van gevoel van betekenis, minder interesse in het bereiken van doelen, interne waardenconflicten

Stress verminderen

Om stress te verminderen moet je je draagkracht verhogen en je draaglast verlagen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Stress verminderen doe je ook niet zomaar in 1 dag en het is ook niet omdat je vandaag echt je best doet om te ontspannen dat dat morgen al zichtbaar of voelbaar zal zijn…

Stress verminderen : tips

  • Vermijd zoveel mogelijk je stressbronnen (maak dat eventueel bespreekbaar op je werk) en ga aan de slag met wat je energie geeft
  • Focus op je (buik) ademhaling
  • Neem controle over je piekergedachten
  • Neem voldoende rust en ontspanning
  • Bouw een gezond eet- en slaappatroon
  • Houd altijd tijd vrij voor onverwachte dingen
Stress verminderen

Omgaan met stress

Stress en de gevolgen ervan gaan echt niet vanzelf weg.

In 1e instantie zal je moeten beseffen dat je stress hebt, en deze accepteren voor wat het is.

In 2e instantie onderzoek je waar de stress vandaan komt, welke de stressbronnen of stressoren zijn.

In 3e instantie, zal je er ook iets moeten aan doen! Bepaal welke stappen je zal zetten om stress te verminderen: wat je zal ondernemen om je draaglast af te bouwen en hoe je je draagkracht weer zal boosten.

Wat je ondertussen al kan doen? Wat meer relativeren, nuanceren, leren uit je ervaringen en lessen trekken voor de toekomst, beseffen dat er licht is aan het einde van de tunnel, positieve fijne mensen in je netwerk toelaten en focussen op energiegevende activiteiten.

Stress op het werk

Werken zonder stress is wat iedereen wilt, of toch werken zonder negatieve stress. Stress op het werk is een heet hangijzer dat meer en meer in media komt en niet licht te nemen is. Best pak je dit aan, of nog beter: voorkom je dit.

Ben je niet in de mogelijkheid om zelf iets aan je stress op het werk te doen, praat er dan over met je leidinggevende, en/of je collega’s, en/of HR voor het te erg wordt en je eventueel uitvalt.

Stress op het werk : oorzaken

De oorzaken van stress op het werk kunnen heel erg verschillend zijn. Waar jij je aan stoort maakt iemand anders misschien niet uit en omgekeer. Hier een aantal mogelijke oorzaken:

  • Slechte relatie met collega’s of leidinggevende
  • Geen, onvoldoende of ontransparante communicatie
  • Onduidelijke richtlijnen of takenpakket
  • Te veel of te weinig controle (dus ook te veel of te weinig autonomie)
  • Te hoge werk- en tijdsdruk
  • Conflicterende waardenpatronen
  • De ene verandering na de andere (of juist nooit verandering hebben)
  • ..
Stress op het werk

Stress coach

Een stress coach, burn-out coach en loopbaancoach kunnen één en dezelfde persoon zijn als ze hiervoor de nodige opleidingen gevolgd hebben. Bij een coach die de erkenning van de VESB heeft (Vereniging Erkende Stress- en Burn-out coaches) zit je normaalgezien safe.

Wat zijn topics en thema’s die je met een stress coach allemaal kan bespreken? Eigenlijk alles wat gelinkt is aan het thema stress:

  • Energiegevers en energievreters
  • Draagkracht en draaglast (stressbronnen)
  • Symptomen van stress en evolutie ervan
  • Stress management, omgaan met stress, stress voorkomen